Co to jest dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?

Dieta bezglutenowa powinna być stosowana w leczeniu chorób glutenozależnych. Przede wszystkim w leczeniu celiakii, cukrzycy typu 1, zespołu jelita drażliwego oraz podczas choroby Addisona. Dieta pozbawiona glutenu proponowana jest także osobom ze schorzeniami neurologicznymi, a także psychicznymi. Wprowadzenie jej do menu powinno być podyktowane stanem zdrowia oraz skonsultowane ze specjalistą. Nie zaleca się rezygnacji z glutenu u osób zdrowych, które kierują się jedynie modą.

O glutenie i nie tylko

Gluten jest białkiem występującym w nasionach zbóż; pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Owies jest dobrze tolerowany przez osoby nietrawiące tego białka. Jednak dopuszczalny jest tylko owies, pozbawiony kontaktu z innymi zbożami w procesie produkcji. Zatem dieta bezglutenowa polega na całkowitym wyłączeniu z jadłospisu produktów z glutenem. Dla wielu osób jest to dieta zbawienna. Podobnie jak diety, które pomagają w przypadku chorej tarczycy. Jak wiadomo w przypadku problemów z tarczycą warto jeść określone produkty. Jakie dokładnie produkty możemy uznać za pozbawione glutenu? Komisja UE w swoim rozporządzeniu nr 828/14 wyjaśnia, że produktami bezglutenowymi nazywamy takie, które naturalnie go po prostu nie zawierają. Dalsza definicja precyzuje także, że są nimi także produkty zawierające gluten, ale w stężeniu mniejszym niż 20 ppm, tj. 20mg/kg m. c. Ta grupa produktów może być oznaczona jako „gluten-free” (wolne od glutenu).

Wszystkie wyroby wolne od glutenu, oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa (zastrzeżony znak towarowy). Na rynku dostępne są również produkty o bardzo niskiej zawartości glutenu, co oznacza, że występuje go mniej niż 100mg na kilogram danego produktu. Dieta bezglutenowa jest dietą wymagającą odpowiedniej samodyscypliny. Po postawieniu odpowiedniej diagnozy przez lekarza, niezbędna będzie pomoc dietetyka. Dietetyk ułoży zbilansowaną dietę, uwzględniającą potrzeby pacjenta. Gluten występuje powszechnie. Znajdziemy go w lodach, sosach, wędlinach, a nawet lekach i suplementach diety. Posiada właściwości sklejające i nadające odpowiednią konsystencję produktom, stąd jego duża popularność.