Dania z warzywami cieszą się ogromnym zainteresowaniem, bo to doskonała i zdrowsza alternatywa dla produktów mięsnych.
Szczególnie w ciepłych miesiącach warto korzystać z dobrodziejstw natury i cieszyć się smakiem dorodnych warzyw: cukinii, papryki czy pomidorów. Wystarczy znaleźć idealny przepis na danie warzywne, by zachwycić domowników.
Cukinia w roli głównej
Cukinia bogata jest w witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecam prosty przepis na danie warzywne z cukinią w roli głównej. Warzywo należy oczyścić, przekroić na pół, a następnie upiec w piekarniku.
Gdy warzywo będzie gotowe do spożycia można je posypać żółtym serem lub mozarellą i jeszcze chwilę podpiec. Całość należy odpowiednio doprawić przyprawami. To prosty i szybki przepis. Można je podawać z pieczywem czosnkowym, ryżem lub ziemniakami. Idealne na obiad czy wegetariańską kolację.
Warto znać przepis na krem z czerwonych warzyw, który będzie świetnym uzupełnieniem każdej warzywnej diety lub ciekawym urozmaiceniem wegetariańskiego jadłospisu.
Leczo smaczne i pożywne
Innym ciekawym przepisem na danie warzywne będzie leczo. Ten węgierski posiłek szybko zadomowił się w Polsce. Potrzebna nam będzie dorodna papryka, cukinia, cebula.
Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie samodzielnie przygotowujemy sos pomidorowy lub korzystamy z gotowego produktu. Mieszamy go z podsmażonymi warzywami i chwilę gotujemy. Oczywiście nie należy zapomnieć o przyprawieniu dania. Zwolennicy dań mięsnych mogą dodać podsmażoną kiełbasę. Całość gotujemy na lekkim ogniu i odstawiamy. Leczo w wersji polskiej zachwyci miłośników dobrego jedzenia. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację.
Coraz częściej korzystamy z przepisów na dania warzywne. To rozsądne rozwiązanie, zarówno dla naszego organizmu, jak i kieszeni. Kupujmy warzywa sezonowe, od lokalnych producentów, rolników. To gwarancja jakości i najlepszego smaku. Polecam.