Które warzywa mają najwięcej białka?

Białko jest bardzo ważne dla organizmu. Jest podstawowym składnikiem każdego rodzaju diety, ale jest szczególnie ważne dla sportowców i osób chcących schudnąć. Większość ludzi kojarzy ten składnik odżywczy z pokarmami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak mięso i nabiał, ale innym świetnym źródłem białka pochodzenia roślinnego są warzywa.

Odpowiednie spożycie warzyw pozwala wegetarianom i weganom uzyskać niezbędną ilość białka i obejść się bez produktów zwierzęcych. Aby jednak to osiągnąć, należy wybierać te, które zawierają w swoim składzie większy procent tych niezbędnych aminokwasów. Oto one”

Karczochy

Karczochy zawierają 3,4 grama białka na 100 gramów. Są jednym z najbardziej apetycznych warzyw, jeśli chodzi o włączenie ich jako składników do sałatek, kremów, stir-fries i zimnych zup. Można je również dodawać do pizzy, kanapek, placków i wielu innych potraw.

Warzywa te mają wiele składników odżywczych: witaminy A, B, C i E oraz minerały (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk), które zapewniają korzyści zdrowotne, takie jak walka z nadmiarem tłuszczu, zatrzymywaniem płynów, pomoc w obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz przyczyniają się do zapobiegania cukrzycy, a także chorób układu krążenia. Nie wiesz jak przygotować karczochy? W https://kebab.pl poznasz smaczne i zdrowe przepisy.

Kiełki sojowe

Kiełki soi dostarczają 3, 1 grama białka na 100 gramów spożytego produktu. Możesz je wykorzystać na wiele sposobów: dodać do stir-fry, sałatki, kremu i innych rodzajów przetworów.

Spożywanie kiełków soi przynosi korzyści zdrowotne: przyczynia się do poprawy objawów menopauzy dzięki zawartym w nich izoflawonom, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi dzięki izoflawonom, witaminie C i dużej ilości zawartego w nich błonnika, a także pomaga regulować tranzyt jelitowy dzięki temu samemu błonnikowi, zwalczając w ten sposób problemy z zaparciami.

Szpinak

Szpinak zawiera 2,9 grama białka na 100 gramów. Posiada błonnik i dużą zawartość wody, dzięki czemu jest jednym z najbardziej sycących warzyw o bardzo niskiej kaloryczności (23 kcal na 100 gramów). Ze względu na niską zawartość kalorii, szpinak doskonale pasuje do każdego rodzaju diety i jest idealny dla osób, które chcą schudnąć. Ponadto jest bardzo korzystny dla organizmu ze względu na dużą ilość zawartych w nich składników odżywczych.

Brokuły

Brokuły zawierają około 2,8 grama białka na 100 gramów. Brokuły, oprócz dostarczania takiej ilości białka do organizmu, mają bardzo korzystne właściwości zdrowotne. Są źródłem witaminy A i witaminy C oraz mają dużą zawartość błonnika, dzięki czemu są bardzo sycące.